Logo_bujin1

Ekte selvforsvar – Dynamisk tradisjon – Endeløs utvikling

Stavanger Ninjutsuklubb

Bujinkan Dojo Norway

Ofte stilte spørsmål »
Praktisk info

Selvforsvar

Hva er egentlig det?


For oss er "selvforsvar" ganske enkelt det å ta fornuftige valg og ha gode vaner. Det å ta vare på seg selv, kort og godt. Hvorfor skal man liksom bruke tid på å lære seg forsvar mot voldeligheter om man samtidig finner på å kjøre bil uten sikkerhetsbelte, røyker eller har for vane å ta snarveier gjennom mørke bakgater på natterstid..?

Dessverre seirer ikke alltid fornuften, og med alt som foregår i verden i disse dager er det heller ikke usannsynlig at man havner i situasjoner hvor man må forsvare seg fysisk. Også om man er aldri så fornuftig, og om man bor i et relativt trygt land.

Man blir selvsagt ikke skuddsikker av å trene noen form for "kampsport" uansett, men om man har tatt seg tid til å virkelig tenke gjennom hva som kan skje og hvordan man vil håndtere det, kan det faktisk være at man kommer helskinnet hjem til sine kjære etterpå.

"At the end, Takamatsu Sensei taught quite a bit about 女性の護身術 women's self defense." -Hatsumi Masaaki

I Stavanger Ninjutsuklubb tar vi selvforsvar på alvor, MEN vi har ikke egne selvforsvarskurs eller egne teknikker til det formålet. Hele arten bygger på at man skal ta vare på seg selv og de som står en nærmest - det være seg ens familie, klan, land eller helt ukjente personer som ikke kan forsvare seg selv. 

I kampens hete hjelper det ikke å ha pugget en rekke teknikker eller mønster. Man må reagere instinktivt ut fra de vanene man har trent inn i ryggmargen. Det krever lang og variert trening, ikke helgekurs eller pugging.

Vi trener ikke for konkurranser og turneringer, og vi trener i hvert fall ikke for å innstille frykt i andre eller å kunne avslutte smålige krangler med vold. Kamp er absolutt siste utvei, men i de sjeldne tilfeller hvor man har intet annet valg må man ha vilje og evne til å gjøre det som må til.

Erfaring

Litt om hovedinstruktøren

Elias begynte å trene Bujinkan i Stockholm i januar 1984 . Før dette trente han boksing. Siden den tid har han deltatt ved 15 Taikai (seminar med Stormesteren) og reist nærmere 40 turer til Japan. I 2002 var han selv vert for Taikai i Stavanger. Elias kom til Norge i 1988 og har vært bosatt her siden, med unntak av militærtjeneste 89-90.

I 1991 gikk han opp til sakkitesten og klarte denne på første forsøk. Bujinkan Dojo Norway grunnla han i 1993 etter å ha instruert i en rekke andre klubber.

Idag er Elias en ettertraktet instruktør og har holdt seminarer i Norge, Sverige, Finland, Danmark og USA. Elias ble gradert til 15. dan av Stormesteren Masaaki Hatsumi i 2005, og Yushu-Shihan i 2015.

Les mer om Elias' reise i Budo her.

Hvor informasjonen kommer fra
Ettersom Budo Taijutsu er en levende art, innebærer skriftlig (eller filmet) informasjon alltid en risiko for å være unøyaktig og kanskje utdatert. I Stavanger Ninjutsuklubb har vi instruktører som reiser til Japan så ofte det lar seg gjøre for å holde seg så oppdatert som mulig innenfor arten.  

014
Elias tildeles "Golden Dragon"
Instruktørene i Bujinkan Dojo Norway (dvs Stavanger Ninjutsuklubb) påberoper seg på ingen måte monopol på informasjon og kunnskap.  Det er selvsagt lov, faktisk anbefalt, at elevene studerer arten på egen hånd for å forbedre sin individuelle forståelse. En bør i så fall være bevisst på noen fallgruver og feller i søken etter visdom.

Internett er, som alle vet, full av (mis)informasjon og direkte løgner.  Det bør derfor ikke være noen overraskelse at dette også gjelder om man søker etter informasjon om Bujinkan/ninjutsu.  Som om spredning på nettet ikke var nok, har dessverre noen forvirrede sjeler også laget TV-programmer, filmer og bøker om arten.  Også her med varierende grad av autentisk kunnskap.

Så det er sagt en gang for alle: Det anbefales på det varmeste unngå å søke etter informasjon på Internett eller gjennom media (utenom akkurat vår nettside selvsagt). Møter man opp på trening, deltar på treningsleirer rundt om i verden, tenker selv og trener iherdig, vil man etter hvert finne frem til sannheten likevel.  For øvrig anbefales samtlige av Sôke Hatsumi Masaaki sine bøker og filmer.

Klubbens historie

Bujinkan Dojo Norway ble opprettet av Elias Krzywacki allerede i 1991. Elias hadde da akkurat bestått  sakkitesten (5. Dan), og da fått beskjed av Stormester Masaaki Hatsumi om å hjelpe og spre Bujinkan sitt regelverk for graderinger i Norge.

Elias sendte da ut melding til de dojo som fantes i Norge, og spurte samtidig om dojone i Norge var interesserte i å lage en felles organisasjon som hette Bujinkan Dojo Norway. Dette ble mottatt med blandede følelser., og noen klubber brøt også senere med Bujinkan. Elias beholdt navnet Bujinkan Dojo Norway og etter å ha instruert i andre sine dojo, startet han i 1993 sin egen dojo på Tennishuset i Stavanger. Klubben vokste raskt og det ble startet opp et barneparti allerede året etter. I 1996 måtte dojoen flytte ut av sine lokaler på Tennishuset. Den flyttet da ned til Verksgate i sentrum der Andre Birkenes hadde drevet dojo i et par år.

Elias fortsatte også å invitere andre instruktører fra utlandet til å holde seminar i Stavanger. Den største leiren som ble holdt var i 1997 i Hetlandshallen, med Pedro Fleitas som instruktør og 60 trenende elever.

I 1997 fikk Elias endelig oppfylt drømmen om å bygge en skikkelig dojo, da muligheten bød seg om å leie et digert lokale ved Badedammen i Baneviksgate. Lokalet var et gammelt verksted med god takhøyde og plass til hele 3 dojosaler. Etter mange lange dager og netter med bygging, og en solid økonomisk investering, kunne dojon åpne. Med seg på lasset fikk Elias også Stavanger Karateklubb og Stavanger Tae Kwon Do-klubb. Under perioden 1997-2002 vokste klubben skikkelig, og på det meste hadde vi 96 betalende medlemmer,  hvorav 30stk var i barnegruppen.

På høsten 2002 var det på tide å flytte igjen. Dojoen i Baneviksgate ble overtatt av Stavanger Karateklubb, og Bujinkan Dojo Norway startet opp i mye mindre skala på Tennisland på Varatun. Her ble klubben værende til januar 2004. Da startet Elias et eget treningssenter for personlig trening i Stavanger sentrum, og Bujinkan Dojo Norway ble med på lasset. Det ble bygget en helt egen dojo på  100 kvm, og her ble klubben værende frem til Januar 2015. Da flyttet senteret opp til nye lokaler ved  Stavanger postkontor, etter treningssenteret ble solgt høsten før. Salget førte også til at klubben måtte flytte igjen i desember 2015, og nå holder altså Bujinkan Dojo Norway til i Siddishallen.

Aktuelle saker

Barnetrening
21.12.2019

Barnepartiet er nedlagt

På grunn av manglende instruktørkapasitet velger vi å legge ned opplegge vårt for "Ninja Kids"
Les mer »
30.03.2019

Videonotater

Vi har fått filmet teknikkene fra Kukishinden Ryu Bojutsu og Jojutsu
Les mer »
Trening
05.08.2018

Høstens oppstart

Offisiell oppstart for høsthalvåret blir 15.august
Les mer »
Japan
18.09.2017

Min første Japan-tur

Steffen har vært i Japan, og summerer inntrykkene
Les mer »

Instruktører

80444437 2627098937388342 1542188211848085504 o

Svein Even

Dojo-cho, "Dai-shihan"

20140417 204302

Eivind

"Dai-Shihan"

49224371972 0397b03a0b k

Elias Krzywacki

"Dai-shihan"

Tags: kampsport stavanger selvforsvar sandnes kampsport stavanger selvforsvar sandnes kampsport stavanger selvforsvar sandnes kampsport stavanger selvforsvar sandnes kampsport stavanger selvforsvar sandnes kampsport stavanger selvforsvar sandnes kampsport stavanger selvforsvar sandnes kampsport stavanger ninja stavanger selvforsvar stavanger ninjutsu stavanger